top of page

EFT nedir

Güncelleme tarihi: 24 Eyl 2021


Gary Craig tarafından geliştirilen EFT (Emotional Freedom Technique), fiziksel ve duygusal zorlanmaları şifalandırmaya yönelik alternatif bir teknik. Uygulamada temel olarak baş ve üst bedendeki akupunktur noktalarına hafifçe vurularak bedenin enerji alanı dengelenir ve sağlanan bu denge hali fiziksel ve ruhsal şifaya alan açar.

Biz bilinçli olarak farkında olmasak da, bedenlerimiz yaşadığımız her olayın kaydını tutar. Tüm geçmiş olumsuz deneyimlerin, hayal kırıklarının, öfkenin, güvensizlik hissinin bedenlerimiz ve ruhlarımızda izleri mevcuttur. Bunları bazen postürde bir değişiklik, bazen kıramadığımız bir davranış kalıbı, bazı ileri durumlarda da hastalık olarak deneyimleriz. İşte EFT bize zor gelen deneyimlerin yükünü taşımak yerine, duygularımızla güvenli bir alanda yüzleşip, yüklerinden özgürleşmemizi sağlar. Duyguları yok saymak ya da bastırmaya çalışmak yerine varlıklarını kabul ettiğinizde tüm alanlarda şifa süreci başlar.

EFT şifalandırmak istenilen tüm negatif duygular, fobiler, bağımlılıklar, kaygı, geçmiş deneyimler, düşünce ve inanç kalıpları için kullanılabilir. Oldukça basit ve etkili bir tekniktir. Bir kere hayatınıza dahil ettikten sonra, yaşam boyu karşılaşabileceğiniz tüm fiziksel ve duygusal zorlanmalar daha hafif ve dengede kalarak atlatılabilir.

Günümüzde EFT’nin özellikle stres ve anksiyete üzerine etkilerini belgeleyen çok sayıda araştırma bulunuyor, bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz (araştırmalar maalesef İngilizce, Türkçe çevirileri için google translate’den yararlanabilirsiniz). Sonuçları kabaca özetlemek gerekirse, EFT uygulamasının sinir sistemini regüle ederek hem algılanan stresi, hem de bedendeki kortizol seviyesini anlamlı ölçüde azalttığı tespit edilmiş. Bu şekilde beden stres halinden çıkıp, parasempatik sistem aktive olduğunda bağışıklık sistemi, sindirim ve boşaltım sistemleri, üreme sistemleri ve endokrin sistem de doğru şekilde çalışmak için ihtiyaç duydukları fiziksel ambiyansa kavuşmuş oluyor.




Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page